Skip to content Skip to footer

Sesiunile de terapie individuală oferă un spațiu confidențial și de susținere în care clientul poate explora gândurile, emoțiile și comportamentele sale. Prin intermediul unei abordări colaborative și lipsite de judecată sau critică, psihologul îl ajută pe client să obțină o perspectivă amplă asupra diverselor contexte și dificultăți cu care se confruntă. Scopul acestor sesiuni este de a crește bunăstarea, de a identifica tiparele problematice de comportament și de a dezvolta abilități necesare pentru a naviga mai eficient prin obstacolele personale și provocările vieții. 

Ședințele se desfășoară în format unu-la-unu (doar clientul și psihologul), sunt stabilite periodic (în funcție de nevoile clientului și de recomandările psihologului) și au durată de aproximativ 50 – 60 de minute. 

Psihoterapia individuală și consilierea individuală sunt forme de terapie unu-la-unu, menite să ajute indivizii să abordeze probleme psihologice, emoționale sau comportamentale, dar ele diferă într-o oarecare măsură în ceea ce privește focalizarea și abordarea lor. Deși există suprapuneri între psihoterapie și consiliere, diferența principală constă în profunzimea explorării, focalizarea acesteia și durata intervenției psihologice. Psihoterapia tinde să exploreze probleme profunde și poate continua pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce consilierea se poate concentra pe accesarea resurselor personale și îmbunătățirea diverselor arii ale vieții, intervenția desfășurându-se pe o perioadă mai scurtă de timp. Ambele forme de terapie pot fi eficiente în îmbunătățirea sănătății mintale și a stării de bine, iar alegerea unui tip de intervenții poate depinde de nevoile și obiectivele individuale, dar și de recomandările psihologului.

Psihoterapia individuală

Psihoterapia explorează interacțiunea dintre gândurile, comportamentele, emoțiile și experiențele personale pentru a înțelege dificultățile prezente. Acest tip de terapie își propune adesea schimbări pe termen lung, explorarea vulnerabilităților și vindecarea „rănilor” psihologice. Sesiunile de psihoterapie pot implica explorarea experiențelor din copilărie, a evenimentelor semnificative de viață și a tiparelor recurente de comportament pentru a obține o perspectivă amplă asupra problemelor de viață. Psihoterapia poate continua pentru o perioadă extinsă de timp, în funcție de complexitatea problemelor abordate, de progresul individual, dar și de recomandările psihologului. 

Consilierea individuală

Consilierea tinde să fie mai concentrată pe rezolvarea problemelor specifice și orientată spre soluții. Sesiunile de consiliere pot implica dezvoltarea de strategii practice și abilități de adaptare pentru a gestiona preocupările imediate, dar și accesarea resurselor personale deja existente. Consilierea este o formă de intervenție de scurtă durată și poate fi orientată atât spre prevenirea problemelor de sănătate mintală, cât și spre obiective specifice, cu accent pe dezvoltare personală, autocunoaștere și creșterea bunăstării și calității vieții.