Terapia de cuplu este o formă de terapie ce are scopul de a gestiona problemele de cuplu, de a îmbunătăți relația și de a crește bunăstarea în interacțiunea partenerilor. Aceasta formă de intervenție psihologică îi poate ajuta pe parteneri să comunice mai eficient, să își înțeleagă mai bine nevoile și emoțiile, și să dezvolte strategii pentru a gestiona și a depăși dificultățile. Terapia de cuplu poate aborda diverse probleme, cum ar fi infidelitatea, dificultățile de comunicare, diferențele de personalitate, problemele sexuale, stresul, și alte dificultăți relaționale. Aceasta poate fi benefică atât pentru cuplurile aflate în criză, cât și pentru cele care doresc să prevină problemele ce pot apărea pe termen lung.
Ședințele se desfășoară între partenerii cuplului și psiholog, sunt stabilite periodic (în funcție de nevoile clienților și de recomandările psihologului) și au o durată de aproximativ 50 – 60 de minute.
Psihoterapia de cuplu și consilierea de cuplu sunt adesea folosite interschimbabil, dar există diferențe subtile între ele, în principal legate de profunzimea și scopul intervențiilor (ghidate de nevoile clientului și de scopurile stabilite colaborativ cu psihologul).
Psihoterapia de cuplu
Psihoterapia de cuplu se concentrează pe probleme profunde și complexe care afectează relația și dinamica din cuplu. Acestea pot include traume, probleme de sănătate mintale, infidelități, și alte dificultăți. Această formă de intervenție psihologică necesită întâlniri regulate pe o perioadă mai lungă de timp și utilizează tehnici ce țintesc distresul, vulnerabilitatea și „rănile” psihologice ale partenerilor din cuplu.
Consilierea de cuplu
Consilierea de cuplu are scopul de a îmbunătăți comunicarea la nivel de cuplu, de a rezolva conflicte, de a îmbunătăți funcționarea zilnică a cuplului și de a crește bunăstarea în cadrul interacțiunii de cuplu. Această formă de intervenție tinde să se desfășoare pe o perioadă mai scurtă de timp și e orientată spre obiective specifice. Tehnicile utilizate sunt în principal centrate pe dezvoltarea abilităților de comunicare și de rezolvare a problemelor.