Pe parcursul vieții, fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu provocări, fie ele mai mari sau mai mici. Cu toate astea, apelarea la servicii psihologice nu se rezumă doar la rezolvare de probleme sau vindecare. Actul psihologic include, de asemenea, optimizarea potențialului nostru și construirea unei vieți echilibrate și pline de sens.
Procesul de consiliere psihologică poate presupune (1) prevenția sau remiterea problemelor emoționale și comportamentale, (2) facilitarea dezvoltării personale și autocunoașterii, în scopul optimizării calității vieții, și (3) consiliere cu privire la maximizarea potențialului personal al clientului și îmbunătățirea capacităților de interrelaționare, pe diferite domenii (ex., domeniul educațional, domeniul profesional, etc.).
Consiliere individuală
Acest proces implică clarificarea obiectivelor individuale, dezvoltarea abilităților și resurselor clientului în relație cu obiectivele acestuia, împreună cu gestionarea obstacolelor ce stau în calea obiectivelor și implementarea unor strategii pentru o viață mai împlinită și echilibrată. Ședințele au o durată aproximativă de 50 – 60 de minute și se desfășoară în format unu-la-unu (doar clientul și psihologul).
Consiliere de cuplu
Acest proces oferă oportunitatea de a explora și de a depăși barierele întâmpinate în relație, și motivează indivizii din cadrul cuplului să-și atingă potențialul maxim și să creeze schimbări pozitive și durabile în relație. Acest tip de consiliere poate consolida conexiunea și parteneriatul din cuplu. Ședințele au o durată aproximativă de 50 – 60 de minute și se desfășoară între cuplu și psiholog.